Autor Wiadomość
Zuza
PostWysłany: 11.18 12:16    Temat postu:

Tak, rosół z ryżem.
Shizuma
PostWysłany: 11.18 00:54    Temat postu:

Rosol z ryzem? >.<
Zuza
PostWysłany: 11.17 21:18    Temat postu:

Ja najbardziej lubię cebulową i rosół. Z ryżem.
kotka55523
PostWysłany: 05.15 07:24    Temat postu:

Grochówka
Składniki

• 25 dag grochu
• 1/2 l wody
• 1/2 pęczka włoszczyzny
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka majeranku, bazylii lub cząbru
• świeżo zmielony pieprz
• sól

Etapy przygotowania
1. Groch zalej zimną wodą i odstaw, żeby zmiękł. Odcedź go, zalej świeżą wodą i ugotuj. Po ugotowaniu przetrzyj go przez sito.
2. Warzywa zalej wodą, ugotuj i przetrzyj przez sito razem z wywarem. Połącz z grochem.
3. Cebulkę podsmaż na oliwie, oprósz ją mąką i rozprowadź ją z kilkoma łyżkami wody. Wlej do zupy i przypraw czosnkiem i ziołami.

Przepis ściągnięty ze strony http://www.przepisy.org/przepis4149-8_9.html
michal
PostWysłany: 05.14 20:20    Temat postu:

byl ohydny111
Marianna
PostWysłany: 05.14 19:52    Temat postu:

"Kapuśniak" wyszedł bardzo dobrze.
kotka55523
PostWysłany: 05.14 17:07    Temat postu:

Koniecznie napisz, jak wyszła!
Marianna
PostWysłany: 05.12 20:34    Temat postu:

Jutro wykonam "kapuśniak" na obiad. Oczywiście, według Twego przepisu.
kotka55523
PostWysłany: 05.12 19:32    Temat postu:

Cieszę się. A teraz kolejny przepis (też ściągnięty ze strony internetowej):

Kapuśniak

Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty
- 200 g wieprzowiny
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 g cebuli
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 g selera
- 1 ząbek czosnku
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- cukier

Sposób przygotowania:
Kapustę odciskamy z soku, sok zachowujemy, kapustę drobno kroimy. Mięso płuczemy. Marchew, pietruszkę, seler i czosnek płuczemy, obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy 1 I wody, dodajemy mięso i liść laurowy, gotujemy 30 minut, mięso odcedzamy i kroimy w kostkę, wywar przecedzamy, mocno odciskając warzywa. Do wywaru dodajemy mięso oraz kapustę i gotujemy następne 30 minut. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w kostkę, razem z cebulą smażymy na maśle, oprószamy mąką, rumienimy i dodajemy do kapuśniaku. Jeżeli zupa nie jest wystarczająco kwaśna, dodajemy sok z kapusty. Gotujemy 5 minut, mieszając, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Podajemy z gotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami.
Marianna
PostWysłany: 04.23 18:12    Temat postu:

Bardzo smacznie i pożywnie.
kotka55523
PostWysłany: 04.23 16:48    Temat postu:

I jak wypadła?
Marianna
PostWysłany: 03.27 22:08    Temat postu:

Zrobię ją w ten weekend. Na pewno wypadnie wspaniale.
kotka55523
PostWysłany: 03.27 21:15    Temat postu:

Zupa fasolowa

Składniki:
- 1 puszka fasoli białej lub czerwonej,
- 75 dag ziemniaków,
- 6 łyżek bardzo drobnego makaronu,
- 3 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 3 kostki bulionowe warzywne,
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody i dodać kostki bulionowe. Gdy ziemniaki zagotują się, wsypać makaron i gotować jeszcze 20 min na małym ogniu. Białą fasolę wlać wraz z zalewą do zupy. Jeśli używa się fasoli czerwonej - osączyć ją na sitku i przepłukać gotowaną wodą, a następnie wrzucić do zupy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle i dodać do fasolówki. Zaprawić zupę śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis ściągnięty ze strony http://www.przepisy.org/
Marianna
PostWysłany: 03.27 20:51    Temat postu:

Była przepyszna, sycąca i pożywana.
kotka55523
PostWysłany: 03.27 20:45    Temat postu:

Z twoich informacji wynika, że robiłaś ją 25.03. Jak wyszła?
Marianna
PostWysłany: 03.24 22:15    Temat postu:

O, zupa francuska! Zrobię ją jutro na obiad.
kotka55523
PostWysłany: 03.24 21:41    Temat postu:

Zupa francuska

Składniki:
4 - 5 cebul,
1 porcja włoszczyzny,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
5 dag sera (ementaler, gouda),
1/2 bułki paryskiej,
3 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
1/2 łyżeczki cukru,
sól,
pieprz.

Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać 1 l wody, osolić, gotować 20 min, a następnie odcedzić. Naczynie z wywarem odstawić. Cebule obrać, opłukać i drobno posiekać. Na gorącym oleju zrumienić cebulę, oprószyć ją mąką, połączyć z wywarem i gotować 15 - 20 min. Następnie dodać wino, cukier, doprawić solą i pieprzem.
Bułkę pokroić na drobne kromki, a ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zupę przelać do żaroodpornego naczynia, przykryć kromkami bułki, posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp.200 st. C, aż ser się stopi i zrumieni (5 - 10 min).

Przepis ściągnięty ze strony http://www.przepisy.org/
Marianna
PostWysłany: 03.24 21:08    Temat postu:

Zrobiłam ją dziś na obiad. Cała rodzina chciała dokładkę!

Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki:
- pomidory 1 kg (im więcej, tym lepiej),
- pomidory w puszcze (1 puszka),
- koncentrat pomidorowy,
- 3 średnie cebule,
- włoszczyzna,
- porcja rosołowa lub kostki rosołowe,
- przyprawy: czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz,
- mięso mielone,
- duża śmietana,
- bułka tarta,
- 1 jajko,
- oliwa do smażenia,
- ryż

Sposób przyrządzenia:
Na samym początku przygotowujemy bulion, w zależności od czasu albo gotujemy włoszczyznę z mięsem rosołowym, albo bulion z kostek rosołowych. Ja polecam: nawet, jeśli robimy zupę z kostek rosołowych, to i tak gotować ją z włoszczyzną. Zalewamy pomidory wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Lekko podsmażamy, dodajemy przygotowane pomidory. Zasypujemy je dużą ilością przypraw (oregano, bazylia, czosnek) Rozgniatamy pomidory, mieszamy, by w miarę uzyskać jednolitą konsystencję. Dodajemy pomidory z puszki i znowu rozgniatamy i mieszamy. Ja uwielbiam przyprawy, więc ciągle do smaku dodaję bazylię, oregano, czosnek, sól, pieprz. Gdy nasze pomidory poddusimy na patelni około 15 min (bardzo ważne, by soki nie wyparowały, więc ogień nie może być zbyt duży), wrzucamy je do garnka z rosołem/bulionem. Mieszamy i gotujemy około 10 min. Wlewamy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy, dodajemy sól, pieprz, czosnek, natkę pietruszki drobno pokrojoną. Co kto lubi. Do kubeczka w tym czasie wlewamy odrobinę zupy i zostawiamy, by zrobiła się chłodna. Gdy zupa gotuje się na małym ogniu, z mięsa mielonego robimy małe kuleczki-pulpeciki. Do tego potrzebne jest nam jajko, bułka tarta, przyprawy, czosnek. Gdy mamy uformowane małe kuleczki, obtaczamy je delikatnie w bułce tartej i smażymy na małym ogniu. Przecedzamy zupę, pozbywamy się warzyw, pomidorów, zostawiamy w garnku samą zupę. Do kubka, w którym chłodziliśmy zupę, dodajemy śmietanę i mieszamy. Wlewamy ostrożnie do zupy, by nam się nie zgotowała. Mieszamy. Na talerz, w którym mamy ryż, dajemy parę pulpecików i zalewamy wszystko zupą. Możemy udekorować świeżym liściem bazylii bądź pietruszki. Smacznego!
kotka55523
PostWysłany: 03.03 17:11    Temat postu:

Zupa Gaspacho

Składniki:
- zielony ogórek
- 2 - 3 dojrzałe pomidory
- po pół strąka zielonej i żółtej papryki
- mała cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- kromka białego chleba
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- ząbek czosnku.

Przygotowanie:
Ogórek obrać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ósemki i usunąć pestki. Paprykę umyć. Warzywa pokroić w małą kostkę, część odłożyć. Kromkę chleba namoczyć, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zmiksować dokładnie pokrojone warzywa z odciśniętym chlebem, cebulą i obranym ząbkiem czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy i olej. Przyprawić. Dodać odłożone warzywa pokrojone w kostkę, wymieszać. Gazpacho podawać dobrze schłodzone.

UWAGA: Przepisu nie wypróbowałam. Ściągnęłam go ze strony http://www.smacznie.com/
Marianna
PostWysłany: 03.03 16:56    Temat postu:

Zupa jest przepyszna. Robi ją moja mama i za każdym razem "cebulówka" jest jeszcze lepsza niż poprzednio. Pytasz, czy dzieci ją zjedzą. Na przyjęciu rodzinnym jadła ją moja pięcioletnia kuzynka, więc dla siedmiolatka jest na pewno odpowiednia.
Jedo
PostWysłany: 03.03 16:28    Temat postu:

Czy to dobre wogóle.
Czy dzieci to zjedzą?
Marianna
PostWysłany: 03.03 16:21    Temat postu: Zupy

Jakie umiecie zrobić zupy? Ja dam przepis na pyszną zupę cebulową.

Składniki potrzebne do zrobienia zupy cebulowej:
- 60 dag cebuli
- po 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- bulion warzywny (2 kostki)
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w cienkie półpiasterki. W garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę i smaż, stale mieszając, aż będzie szklista. Potem wsyp mąkę i smaż ją razem z cebulą, mieszając (2 minuty). Wlej 1,5 litra wody, dodaj rozkruszone kostki bulionowe i, mieszając, doprowadź do wrzenia.
Garnek przykryj i gotuj zupę na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej) jeszcze 20 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku. Możesz też zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.
Uwaga! Zupa smakuje wyśmienicie z grzankami z sera. Na plastry bułki nałóż grubo starty żółty ser, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C, zapiekaj, aż ser zacznie się rumienić. Ułóż grzanki na talerzu, zalej zupą, podawaj natychmiast. Smacznego!

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group