Forum Świat wg Jeda Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Agnieszka Górska - "Dzieci Gotują"

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Świat wg Jeda Strona Główna -> Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shizuma
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 548
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pod Warszawa ;P

PostWysłany: 03.03 19:56    Temat postu: Agnieszka Górska - "Dzieci Gotują"

Agnieszka Górska napisala ksiazke kucharska dla dzieci, ktorej posiadaczka jestem Wink Zamieszcze wiec tu jej przepisy, ale pamietajcie - nie ja jestem ich autorka. Bede dawac jeden przepis na post, mowcie mi, jaki typ jedzienia (pasty, salatki, przekaski, wypieki, slodycze, napoje) chcielibyscie zobaczyc jako nastepny.

Pasta - Wiosenna Awanturka
Ilosc: 6 porcji
Czes przygotowywania: 30 minut
Poziom trudnosci: ** (latwe)

Przygotuj:
- deske do krojenia
- noz
- lyzke
- widelec
- tarke
- miske

Skladniki:
- kostka bialego sera (250 g)
- mala smietane (150 g)
- peczek rzodkiewek (5-10 sztuk, jak kto woli Smile )
- peczek szczypiorku
- pol swiezego ogorka
- sol
- pieprz

Sposob przygotowywania:
1. Umyj dokladnie warzywa,
2. Obierz ogorek ze skorki, odkroj od rzodkiewek ogonki i liscie.
3. Przeloz do miski ser i dokladnie rozgniec go widelcem.
4. Zetrzyj na drobnej tarce ogorek i rzodkiewki.
5. Posiekaj starannie szczypiorek.
6. Przeloz do miski z serem warzywa, dodaj dwie lyzki smietany, odrobine soli i pieprzu do smaku, a nastepnie wymeiszaj ze soba skladniki.

Polecam spozywac ze swiezym chlebem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 03.03 22:56    Temat postu:

Bardzo mi smakowało, chociaż moja mama powiedziała, że na wiosenną sałatkę jest trochę za wcześnie. A ja na to, że to na powitanie wiosny. Bo rzeczywiście - na jej przyjście czas najwyższy!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shizuma
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 548
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pod Warszawa ;P

PostWysłany: 03.04 17:57    Temat postu:

Kolejny przepis:

Napój - Czarne Serce
Ilosc: 4 porcje
Czes przygotowywania: 30 minut
Poziom trudnosci: ** (latwe)
Do wykonania tego przepisu potrzebna jest pomoc osoby doroslej!

Przygotuj:
- mikser elektryczny
- lyzke
- naczynia, w ktorych podasz napoj (kubki, szklanki)
- sitko do mycia owocow
- duzy dzbanek
- szklanke

Skladniki:
- 0,5 kg jagod
- 3 lyzki cukru
- 0,5 l slodkiej smietanki
- mala smietana(150 g)

Sposob przygotowania:
1. Umyj jagody na sitku, pod biezaca, chlodna woda. Nie polewaj ich jednak zbyt mocnym strumieniem, bo moga sie zgniesc. Umyte jagody odstaw na bok, zeby obciekly.
2. Odsyp czesc owocow. Powinny zajac mniej wiecej polowe szklanki. Wykorzystasz je pozniej do przyozdobienia deseru.
3. Wsyp do miksera cukier oraz pozostale jagody i miksuj az powstanie sliczna, fioletowa masa. Absolutnie nie moze byc w niej calych jagod!
4. Wlej do dzbanka smietanke. Jagodowa mase tez przelej do dzbanka ze smietanka i wymieszaj wszystko razem duza lyzka.
5. Gotowy koktajl przelej do szklanek. Delikatnie osdob go 'chmurka' ze smietany i rownie delikatnie jagodami - ulozonym w ksztalt serca.

Polecam na wiosenne/letnie/jesienne 'Garden Party'


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jedo
Sponsor
Sponsor



Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 643
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wymyśl nazwę dla miasta >...........

PostWysłany: 03.05 17:29    Temat postu:

Szkopda że nie mam składników.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 03.06 16:04    Temat postu:

Miałam jagody w słoiku, mimo to (a może dzięki temu?) napój "Czarne serce" wyszedł świetnie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szczurciu
Szczurza pomoc
Szczurza pomoc



Dołączył: 14 Mar 2007
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: w prawo w bok w drzewo.

PostWysłany: 03.14 14:21    Temat postu:

A tak wogóle co to za ksiazka.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shizuma
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 548
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pod Warszawa ;P

PostWysłany: 03.14 17:48    Temat postu:

Czerwona. A tak powaznie, to chyba napisalam dosyc jasno.
Agnieszka Górska - "Dzieci Gotują".


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 03.15 08:02    Temat postu:

Shizuma napisał:
Agnieszka Górska napisala ksiazke kucharska dla dzieci, ktorej posiadaczka jestem Zamieszcze wiec tu jej przepisy, ale pamietajcie - nie ja jestem ich autorka. Bede dawac jeden przepis na post, mowcie mi, jaki typ jedzienia (pasty, salatki, przekaski, wypieki, slodycze, napoje) chcielibyscie zobaczyc jako nastepny.


Do szczurka: Czytaj dokładnie!
Do Shizumy: Czytając Twój pierwszy post w tym temacie przypomniałam sobie, że mieliśmy prosić Cię o typ przepisu. Proszę więc o przepyszną surówkę!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shizuma
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 548
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pod Warszawa ;P

PostWysłany: 03.15 17:40    Temat postu:

No coz, wypisalam w nawiasie jakie typy jedzonka znajduja sie w ksiazce... mysle, ze zamiast surowki moze sie nadac salatka Wink
Z racji, ze ocieplilo sie ostatnio, wybieram cos owocowego...

Sałatka - Owocowa w arbuzie
Ilosc: 10 porcjii
Czas przygotowywania: 1 godzina
Poziom trudnosci: *** (trudne)
Do wykonania tego przepisu potrzebna jest pomoc osoby doroslej!

Przygotuj:
- lyzke
- noz
- deske do krojenia
- miske
- sitko
- duzy talerz
- serwetke
- kuchenna sciereczke

Skladniki:
- arbuz (maly)
- owoce (wedlug uznania): brzoskwinia, 5 sliwek, jablko, banan pomarancza, gruszka, garsc czeresni, 15 winogron i inne.
- cytryna

Sposob przygotowania:
1. Umyj wszystkie owoce i osusz je na sitku. Arbuza wytrzyj sciereczka.
2. Odkroj od arbuza gorna czesc - taki "kapelusik". Wydraz lyzka czerwony miazsz arbuza z jego wiekszej czesci i przeloz do miski. Z oproznionego owocu powstanie duza, zielona misa.
3. Brzeg wiekszej czesci arbuza ponacinaj w zygzakowaty wzor. Uwazaj, przy tej czynnosci mozna latwo sie skaleczyc.
4. Wyjmij pestki z owocow pestkowych. Obierz ze skorki jablko i gruszke, przekroj na cwiartki i wydraz z nich srodki. Nastepnie obierz ze skorki banana i pomarancze, oberwij winogrona z galazek.
5. Pokroj wieksze owoce na czastki i wloz do miski, w ktorej znajduje sie wnetrze arbuza. Nie siekaj owocow zbyt drobno. Mniejsze owoce wloz w calosci lub przekroj je na pol. Potem przekroj na pol cytryne i wycisnij sok z obu polowek do miski z owocami.
6. Wymieszaj delikatnie salatke, a potem ostroznie przeloz ja do arbuzowej misy. Na duzym talerzu uloz serwetke, a nastepnie postaw na niej mise z salatka.

Polecam na wszelkie imprezy, np. urodzinowe


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 03.15 18:10    Temat postu:

Dziękuję, przepis wygląda apetycznie. Wypróbuję, gdy tylko pojawią się arbuzy!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jedo
Sponsor
Sponsor



Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 643
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wymyśl nazwę dla miasta >...........

PostWysłany: 04.02 12:38    Temat postu:

Uhm,bardzo dobre lecz nie próbowałem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kotka55523
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1096
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 04.02 16:56    Temat postu:

Skąd w takim razie wiesz, że dobre?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 04.02 17:39    Temat postu:

Danie jest przepyszne! Muszę je jeszcze raz zrobić, a na razie czekam na kolejny przepis. Poproszę recepturę na iście wiosenny coctail.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kotka55523
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1096
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 04.11 15:36    Temat postu:

A ja poproszę przepis na napój orzeźwiający.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kotka55523
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1096
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 04.22 17:14    Temat postu:

Tak się składa, że dziś widziałm tą książkę. Warto kupić?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shizuma
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 548
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pod Warszawa ;P

PostWysłany: 04.22 17:18    Temat postu:

Warto. A nowych przepisow niestety nie moge podac, gdyz... ksiazka zaginela w trakcie sprzatania ^^"
Oczywiscie, gdy ja znajde, nadrobie braki Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kotka55523
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1096
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 04.22 17:19    Temat postu:

A więc czekam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 04.22 18:22    Temat postu:

Ja także, z niecierpliwością.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Świat wg Jeda Strona Główna -> Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island