Forum Świat wg Jeda Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Zupy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Świat wg Jeda Strona Główna -> Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Czy umiesz zrobić zupę?
Tak
20%
 20%  [ 1 ]
Nie
80%
 80%  [ 4 ]
Wszystkich Głosów : 5

Autor Wiadomość
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 03.03 16:21    Temat postu: Zupy

Jakie umiecie zrobić zupy? Ja dam przepis na pyszną zupę cebulową.

Składniki potrzebne do zrobienia zupy cebulowej:
- 60 dag cebuli
- po 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- bulion warzywny (2 kostki)
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w cienkie półpiasterki. W garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę i smaż, stale mieszając, aż będzie szklista. Potem wsyp mąkę i smaż ją razem z cebulą, mieszając (2 minuty). Wlej 1,5 litra wody, dodaj rozkruszone kostki bulionowe i, mieszając, doprowadź do wrzenia.
Garnek przykryj i gotuj zupę na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej) jeszcze 20 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku. Możesz też zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.
Uwaga! Zupa smakuje wyśmienicie z grzankami z sera. Na plastry bułki nałóż grubo starty żółty ser, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C, zapiekaj, aż ser zacznie się rumienić. Ułóż grzanki na talerzu, zalej zupą, podawaj natychmiast. Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jedo
Sponsor
Sponsor



Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 643
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wymyśl nazwę dla miasta >...........

PostWysłany: 03.03 16:28    Temat postu:

Czy to dobre wogóle.
Czy dzieci to zjedzą?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 03.03 16:56    Temat postu:

Zupa jest przepyszna. Robi ją moja mama i za każdym razem "cebulówka" jest jeszcze lepsza niż poprzednio. Pytasz, czy dzieci ją zjedzą. Na przyjęciu rodzinnym jadła ją moja pięcioletnia kuzynka, więc dla siedmiolatka jest na pewno odpowiednia.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kotka55523
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1096
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 03.03 17:11    Temat postu:

Zupa Gaspacho

Składniki:
- zielony ogórek
- 2 - 3 dojrzałe pomidory
- po pół strąka zielonej i żółtej papryki
- mała cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- kromka białego chleba
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- ząbek czosnku.

Przygotowanie:
Ogórek obrać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ósemki i usunąć pestki. Paprykę umyć. Warzywa pokroić w małą kostkę, część odłożyć. Kromkę chleba namoczyć, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zmiksować dokładnie pokrojone warzywa z odciśniętym chlebem, cebulą i obranym ząbkiem czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy i olej. Przyprawić. Dodać odłożone warzywa pokrojone w kostkę, wymieszać. Gazpacho podawać dobrze schłodzone.

UWAGA: Przepisu nie wypróbowałam. Ściągnęłam go ze strony [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 03.24 21:08    Temat postu:

Zrobiłam ją dziś na obiad. Cała rodzina chciała dokładkę!

Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki:
- pomidory 1 kg (im więcej, tym lepiej),
- pomidory w puszcze (1 puszka),
- koncentrat pomidorowy,
- 3 średnie cebule,
- włoszczyzna,
- porcja rosołowa lub kostki rosołowe,
- przyprawy: czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz,
- mięso mielone,
- duża śmietana,
- bułka tarta,
- 1 jajko,
- oliwa do smażenia,
- ryż

Sposób przyrządzenia:
Na samym początku przygotowujemy bulion, w zależności od czasu albo gotujemy włoszczyznę z mięsem rosołowym, albo bulion z kostek rosołowych. Ja polecam: nawet, jeśli robimy zupę z kostek rosołowych, to i tak gotować ją z włoszczyzną. Zalewamy pomidory wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Lekko podsmażamy, dodajemy przygotowane pomidory. Zasypujemy je dużą ilością przypraw (oregano, bazylia, czosnek) Rozgniatamy pomidory, mieszamy, by w miarę uzyskać jednolitą konsystencję. Dodajemy pomidory z puszki i znowu rozgniatamy i mieszamy. Ja uwielbiam przyprawy, więc ciągle do smaku dodaję bazylię, oregano, czosnek, sól, pieprz. Gdy nasze pomidory poddusimy na patelni około 15 min (bardzo ważne, by soki nie wyparowały, więc ogień nie może być zbyt duży), wrzucamy je do garnka z rosołem/bulionem. Mieszamy i gotujemy około 10 min. Wlewamy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy, dodajemy sól, pieprz, czosnek, natkę pietruszki drobno pokrojoną. Co kto lubi. Do kubeczka w tym czasie wlewamy odrobinę zupy i zostawiamy, by zrobiła się chłodna. Gdy zupa gotuje się na małym ogniu, z mięsa mielonego robimy małe kuleczki-pulpeciki. Do tego potrzebne jest nam jajko, bułka tarta, przyprawy, czosnek. Gdy mamy uformowane małe kuleczki, obtaczamy je delikatnie w bułce tartej i smażymy na małym ogniu. Przecedzamy zupę, pozbywamy się warzyw, pomidorów, zostawiamy w garnku samą zupę. Do kubka, w którym chłodziliśmy zupę, dodajemy śmietanę i mieszamy. Wlewamy ostrożnie do zupy, by nam się nie zgotowała. Mieszamy. Na talerz, w którym mamy ryż, dajemy parę pulpecików i zalewamy wszystko zupą. Możemy udekorować świeżym liściem bazylii bądź pietruszki. Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kotka55523
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1096
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 03.24 21:41    Temat postu:

Zupa francuska

Składniki:
4 - 5 cebul,
1 porcja włoszczyzny,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
5 dag sera (ementaler, gouda),
1/2 bułki paryskiej,
3 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
1/2 łyżeczki cukru,
sól,
pieprz.

Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać 1 l wody, osolić, gotować 20 min, a następnie odcedzić. Naczynie z wywarem odstawić. Cebule obrać, opłukać i drobno posiekać. Na gorącym oleju zrumienić cebulę, oprószyć ją mąką, połączyć z wywarem i gotować 15 - 20 min. Następnie dodać wino, cukier, doprawić solą i pieprzem.
Bułkę pokroić na drobne kromki, a ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zupę przelać do żaroodpornego naczynia, przykryć kromkami bułki, posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp.200 st. C, aż ser się stopi i zrumieni (5 - 10 min).

Przepis ściągnięty ze strony [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 03.24 22:15    Temat postu:

O, zupa francuska! Zrobię ją jutro na obiad.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kotka55523
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1096
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 03.27 20:45    Temat postu:

Z twoich informacji wynika, że robiłaś ją 25.03. Jak wyszła?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 03.27 20:51    Temat postu:

Była przepyszna, sycąca i pożywana.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kotka55523
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1096
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 03.27 21:15    Temat postu:

Zupa fasolowa

Składniki:
- 1 puszka fasoli białej lub czerwonej,
- 75 dag ziemniaków,
- 6 łyżek bardzo drobnego makaronu,
- 3 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 3 kostki bulionowe warzywne,
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody i dodać kostki bulionowe. Gdy ziemniaki zagotują się, wsypać makaron i gotować jeszcze 20 min na małym ogniu. Białą fasolę wlać wraz z zalewą do zupy. Jeśli używa się fasoli czerwonej - osączyć ją na sitku i przepłukać gotowaną wodą, a następnie wrzucić do zupy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle i dodać do fasolówki. Zaprawić zupę śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis ściągnięty ze strony [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kotka55523 dnia 03.28 20:49, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 03.27 22:08    Temat postu:

Zrobię ją w ten weekend. Na pewno wypadnie wspaniale.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kotka55523
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1096
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 04.23 16:48    Temat postu:

I jak wypadła?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 04.23 18:12    Temat postu:

Bardzo smacznie i pożywnie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kotka55523
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1096
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 05.12 19:32    Temat postu:

Cieszę się. A teraz kolejny przepis (też ściągnięty ze strony internetowej):

Kapuśniak

Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty
- 200 g wieprzowiny
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 g cebuli
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 g selera
- 1 ząbek czosnku
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- cukier

Sposób przygotowania:
Kapustę odciskamy z soku, sok zachowujemy, kapustę drobno kroimy. Mięso płuczemy. Marchew, pietruszkę, seler i czosnek płuczemy, obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy 1 I wody, dodajemy mięso i liść laurowy, gotujemy 30 minut, mięso odcedzamy i kroimy w kostkę, wywar przecedzamy, mocno odciskając warzywa. Do wywaru dodajemy mięso oraz kapustę i gotujemy następne 30 minut. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w kostkę, razem z cebulą smażymy na maśle, oprószamy mąką, rumienimy i dodajemy do kapuśniaku. Jeżeli zupa nie jest wystarczająco kwaśna, dodajemy sok z kapusty. Gotujemy 5 minut, mieszając, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Podajemy z gotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 05.12 20:34    Temat postu:

Jutro wykonam "kapuśniak" na obiad. Oczywiście, według Twego przepisu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kotka55523
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1096
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 05.14 17:07    Temat postu:

Koniecznie napisz, jak wyszła!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marianna
Zbanowany
Zbanowany



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1185
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 05.14 19:52    Temat postu:

"Kapuśniak" wyszedł bardzo dobrze.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
michal
Gość






PostWysłany: 05.14 20:20    Temat postu:

byl ohydny111
Powrót do góry
kotka55523
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 1096
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: 05.15 07:24    Temat postu:

Grochówka
Składniki

• 25 dag grochu
• 1/2 l wody
• 1/2 pęczka włoszczyzny
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka majeranku, bazylii lub cząbru
• świeżo zmielony pieprz
• sól

Etapy przygotowania
1. Groch zalej zimną wodą i odstaw, żeby zmiękł. Odcedź go, zalej świeżą wodą i ugotuj. Po ugotowaniu przetrzyj go przez sito.
2. Warzywa zalej wodą, ugotuj i przetrzyj przez sito razem z wywarem. Połącz z grochem.
3. Cebulkę podsmaż na oliwie, oprósz ją mąką i rozprowadź ją z kilkoma łyżkami wody. Wlej do zupy i przypraw czosnkiem i ziołami.

Przepis ściągnięty ze strony [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zuza
Pomagacz:)



Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: A kto pyta?

PostWysłany: 11.17 21:18    Temat postu:

Ja najbardziej lubię cebulową i rosół. Z ryżem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shizuma
Dużo pisze
Dużo pisze



Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 548
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pod Warszawa ;P

PostWysłany: 11.18 00:54    Temat postu:

Rosol z ryzem? >.<

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zuza
Pomagacz:)



Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: A kto pyta?

PostWysłany: 11.18 12:16    Temat postu:

Tak, rosół z ryżem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Świat wg Jeda Strona Główna -> Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island